Obchodník s pohodou krav

17.09.2012 21:50

        Snad se za toto označení,  trochu jako z bulvárního tisku, nebude  pan Tommy Wollesen, spolumajitel a manažer firmy Cow-Welfare A/S, zlobit. Vždyť název jeho podniku obdobnému zkratkovitému titulku přímo nahrává. A co má tento distinguovaný pán společného s naším družstvem? Minimálně tu trochu hnoje, jež mu ulpěl na holínkách za dobu, co předváděl v naší stáji své "zelené" nápady.  Zelené zejména barvou, i když přínosem pro životní prostředí, minimálně pro životní prostředí krav, jeho výrobky určitě jsou, takže "zelené" i v tomto ohledu. A proč se obtěžoval právě k nám? Asi proto, že při rekonstrukci kravína v Zábludově byly použity lehací zábrany GreenStall a firma AGRO-partner s.r.o, zastupující jeho zájmy v Česku a na Slovensku, ho sem pozvala. Také proto pracovníci této firmy tvořili převážnou část jeho pozorných posluchačů. Když nepočítáme naše strakaté "holky".

    Pravda totiž je, že se holky krmily nebo vzorně ležely (viz foto) a moc výklad nesledovaly, asi také dobře nerozuměly páně Wollsenově angličtině (i většina z nás se  musela spoléhat na překlad pana Hrůši), o dost tím ale přišly. Dozvěděly by se, jak se mají skvěle, když mohou využívat výše zmíněnou plastovou, ohebnou, severskou vymoženost ohraničující jejich místo na ležení. Již o tom byla zmínka v jednom z minulých příspěvků.  Byly by jistě hrdé, že ji mohou sdílet společně s dojnicemi z dalších 16 států světa, byly by nadšeny, že jim umožní déle ležet, že si při vstávání a lehání neotlačí nebo neodřou své tělo jako v případě železných zábran, zvláště se to týká děvčat majících problémy s končetinami, zaradovaly by se, že jim umožní v průměru o rok déle přispívat svým mlékem na splácení úvěru za tento kravín. Technické detaily instalace zábran by jim už asi stejně nic neříkaly, přestože například umístění šíjové zábrany nebo výška dolní tyče nad ložem mají vliv na jejich pohodlí. Nelze se pak divit, že bez této teoretické průpravy nedokážou zalehnout do boxu za 22 vteřin jako krávy německé nebo dánské! Nedá se nic dělat, budou to muset nacvičovat! 

      My všichni ostatní jsme ale poslouchali pozorně, někteří si i dělali poznámky o nevýhodách kovových hrazení. Bohužel i tyto se v naší stájí ještě vyskytují, byl by prý totiž problém nainstalovat proti sobě plastové zábrany rozdílně širokých boxů. Nyní víme, že by to šlo. Prozatím v tomto oddělení, kde jsou oba typy hrazení a ještě ne plný stav dobytka, budeme moci sledovat, jestli krávy dávají přednost kovu nebo plastu.  Zdá se, že plast má zelenou! A ještě jedno využití zelených trubek nám nakonec pan Wollensen předvedl, ještě prý to není oficiálně představeno, ale odzkoušeno už ano. Místo klasických vodorovných žlabových zábran bude jeho firma nabízet systém krátkých, k podlaze  kolmých, trubek, něco jako otočené velké hrábě. Kráva by se měla snadno dostat ke krmení, nebude však moci pohazovat hlavou do strany a tím své žrádlo rozmetat, což je dost "kravská" zábava. Kdo se s touto novinkou neseznámil v Zábludově, bude muset v listopadu na výstavu EuroTier do Hannoveru. 

Poznámka (14.2. 2013):

Na výše zmíněné výstavě v Hannoveru dostala firma pana Wollensena cenu za inovaci. Jeho "krmný plot", očividně zaujal, jak to funguje lze vidět na následujícím videu ze stránek firmy.

starší článek novější článek