Jako předloni

09.04.2016 20:26

    Těmito slovy shrnul kolega své dojmy z návštěvy letošního Techagra. "Stejné stroje na stejných místech," rozvedl ještě svůj postřeh. Takže místo psaní článku nového by možná stačil odkaz na ten předloňský.  Situace je přece jen trochu jiná, nejen proto, že se tu objevily stroje, o nichž se u nás pár let neslyšelo (viz logo v azbuce), spíše byla znát určitá obezřetnost návštěvníků jako potenciálních kupujících.

    Možná to byl jen subjektivní pocit autora článku, který si jej možná na výstaviště již přinesl, a pak nechal ještě povyrůst, když nad sklenkou nápoje (převážně nealko) diskutoval s některými našimi "dvorními" dodavateli techniky. Ti mu totiž potvrdili, že jejich zákazníci začali více šetřit a odkládají některé investice, nejen do živočišné výroby. První reakce na současné výkupní ceny mléka a vepřového. Pravda, také se tak chováme, třebaže spíše z důvodu, že momentálně více nakupujeme náš základní výrobní prostředek - půdu.  Ale kdyby "lovecký" traktor (vynikne při zvětšení) opravdu likvidoval divočáky, stáli bychom na něj ve frontě!

    Teď by měla následovat úvaha, co "nutně" potřebujeme a co bychom si pořídili, kdybychom měli možnost a chuť utrácet. Ale bude změna - pár fotografií strojů, které pravděpodobně nekoupíme.

Zelený "pásovec" je určitě pěkný stroj, ale stejně jako vyoravač cukrovky u nás nenajde využití. Nákladní auto na pole nepatří (včetně Tatry Phoenix), to platí i pro obří kejdovače a "digestovače".

    Samozřejmě se najde i pár nadšenců, kteří si myslí, že živočišná výroba, zejména chov skotu, a to v první řadě mléčného, patří k zemědělství. A účastní se v rámci tohoto "srazu uctívačů techniky" popravdě menšinové akce jako je přehlídka černostrakatých jalovic nebo si alespoň prohlédnou pár oceněných dojnic (vpravo dole). Také několik jedinců masných plemen bylo zde k vidění - viz foto.

   Kdo jsou tedy pravděpodobně nejnadšenější návštěvníci letošního Techagra? Podle pozorování autora asi ta drobotina z mateřských školek, která vidí poprvé ne traktory, ale kvočnu s kuřaty (součást expozice Arnoštových vajec - viz vlevo), dokonce si je může vytáhnout z kukaně a pochovat! Naštěstí jim totiž nikdo neřekl, že ta roztomilá ochmýřená drůbež jsou několikadenní kohoutci, kteří by normálně už skončili někde v kafilerce, a jejich "maminka" je vynesená slepice, co by jinak ležela naporcovaná v mrazáku některého z řetězců s nápisem: "kuřecí stehna v akci". Ale raději jim to, prosím,  ještě neprozrazujte!

novější článek starší článek