Jakou je libo barvu?

10.04.2014 18:08

  Tak by se například vystavovatelé zemědělské techniky na nedávno skončeném Techagru mohli ptát svých případných zákazníků. Protože právě barva je možná to jediné, co jednotlivé stroje odlišuje, a neplatí to jen u těch plastových traktůrků na fotografii. Teď se určitě zvedme vlna nevole mezi odborníky i uživateli těchto strojů nezávisle na značce, zmíněné prodejce to nadzvedne ze židlí, některým se zvýší i tlak, další příště našemu družstvu směrem vzhůru upraví cenu, jen těch zbylých 98 procent se pousměje a řekne si, že už není "apríla" a že by autor měl příště šetřit svým "ostrovtipem".

    Nejrozsáhlejší výstava tohoto druhu nejen v Česku přilákala rekordní počet návštěvníků, zemědělská veřejnost tak využila čas ušetřený brzkým nástupem jara. Opakuje se situace jako před dvěma lety (viz tehdejší článek), dokonce je podobná, možná i větší, chuť nakupovat. Vybere si určitě každý, a když nemá hned na splacení, nabídne mu hned na veletrhu každý myslitelný bankovní dům své finanční služby. V odvětví, které bylo na okraji jejich zájmu, se najednou objevili solidní (a  solventní) klienti, kteří díky několika úspěšným rokům a, nebudeme si nic nalhávat, dotacím, jsou schopni splácet.

    Nejobvyklejší otázka zástupců vystavujících firem proto byla, jaký stroj si koupíme právě od nich. Většinou to ale říkají spíše v žertu, protože správný obchodník ví, co potřebujete, protože je se svými potenciálními klienty stále v kontaktu. O našem podniku je známo, že zase až tak neutrácí, splácíme  totiž půjčku na modernizaci kravína a uvažujeme o pořízení dalšího robota.  Ne toho krmícího Vectora (viz foto vlevo), za kterého firma LELY získala ocenění, ale opět dojícího. Stále se totiž snažíme zníněnou investici ještě více zefektivnit. Přínosem by určitě bylo využití řádkovovače píce na senáž (foto vpravo), díky němuž se do budoucího krmiva nedostává hlína. 

     Na konci řetězce "krmivo*kráva*hnůj" by pak našlo využití nějaké větší rozmetadlo hnoje, co by také mělo kvalitnější rozhoz, třeba něco jako vpravo. Letos asi budeme muset vystačit s těmi historickými "eremáčky". Alespoň jsme nedávno koupili něco na úpravu luk a pastvin - viz fotogalerie. Vlastně ještě jeden kontrakt na nový stroj je podepsán, ale ten zatím nestojí na dvoře. Navíc je to ideální námět pro nový článek. Když už se ale v úvodu píše o těch barvách, lze asi prozradit, že bude "překvapivě" červený.

novější článek starší článek