Jaké je to na jihu

17.09.2013 18:48

    Dokvétající levandule není samozřejmě snímek z našich polí ani od bezprostředních sousedů. Pořídil jej autor článku během své dovolené v jižní Francii. Jeho profesionální deformace, jak bylo již psáno dříve, ho nutí sledovat, co se kde pěstuje a chová, zaznamenávat to na paměťovou kartu fotoaparátu, a co horšího, vnucovat tyto výtvory ostatním, důkazem čehož je tento příspěvek. Pravdou je, že krajina Provence, tak rozmanitá na relativně malém prostoru a dlouhá tisíciletí kultivovaná, k tomu dává výbornou příležitost. Zvláště když cestujete na kole, fotografování se stává výbornou záminkou k tomu, abyste si odpočali a nevypadali jako totálně neschopný a uštvaný jedinec. Musíte sice, abyste dodali svému počínání věrohodnosti, občas překonat nějaký příkop, prolézt plotem nebo přeskočit (no, spíše přelézt) ohradu, ale mimo nervózních dobytčat tu občas najdete i nějaké přebytky v podobě popadaného ovoce nebo zapomenutých hroznů. Pozor ale na sběr v nesklizených sadech nebo vinicích, Francouzi si svůj majetek chrání, nemají sice většinu pozemků oplocených, neznamená to však automatické "pozvání" k návštěvě! Neměli bychom se prostě chovat jako u nás doma.

    Rozepisovat se o provensálském zemědělství je nad možnosti autora, lze ale určitě říci, že jihofrancouzští kolegové to nemají lehké. Většinu vnitrozemí Provence pokrývá garrigue (jinak také maquis - od toho francouzští odbojáři - makisté), středomořská lesostep, kde lze pouze omezeně pást dobytek (viz foto vpravo), úrodná jsou jen údolí, kde, pokud je dostatek vody, roste vinná réva a ovocné stromy, na výsušnějších terasách pak olivovníky. Blízkost větších řek, zejména Rhony, umožňuje intenzivnější zavlažování. Samostanou oblastí je pak její delta, oblast Camarque, kde  Francouzi dokonce pěstují i svoji rýži, je však více známá chovem černého dlouhorohého skotu a starodávného  plemene bílých koní.

   Nejlepší na konec. Vinařství na území dnešní Francie ná své počátky právě v údolí Rhony, révu si sebou přivezli řečtí kolonisté nejméně 500 let před n.l.  I nyní je oblast Cotec du Rhone jednou z nejvýznamnějších v zemi. Každý určitě slyšel o Chateauneuf du Pape, podoblasti zahrnující pět obcí poblíž Avignonu. Při pohledu na fotografii místní vinice si řeknete, že zde nemůže nic růst, přesto se tu produkují vyhlášená vína. Vinohrady ale najdete na každém vhodném místě, ne nadarmo je Francie největším producentem vína na světě a jeho pití je součást životního stylu. Nutno podotknout, že na tento styl by se dalo velice rychle zvyknout a návrat do deštivé a chladné reality letošního září byl o to těžší. Atmosféru jihu, nejen tu zemědělskou, možná přiblíží pár snímků v autorově  fotogalerii.                   StaMi

novější článek starší článek