Tropy

28.07.2013 16:29

   Pro příznivce vyšších teplot, jako je např. autor tohoto článku, je poslední období vyloženě příjemné. Zbytek obyvatel Česka si ale může připadat jako na  dovolené v tropech, ale bez moře, slunečníku a chlazených nápojů. A navíc se v tom musí pracovat! Většina našich traktorů má sice už klimatizaci, některé starší stroje (viz. foto) větrají pouze otevřenými dveřmi.  Při venkovní teplotě 34°C a rozpáleném motoru to ale moc nepomáhá! Zato nehrozí tak velký tepelný šok, jako když se pak vystoupí z podchlazené kabiny do žáru letošního července. O dalších důsledcích špatně nastavené klimatizace, jako je nachlazení, bolesti hlavy, revmatické potíže a pod., ani nemluvě. 

   Copak lidé, ti se s vysokými teplotami už nějak vyrovnají, ale co zvířata! Nejhůře jsou na tom krávy, a z nich zase ty, co nejvíce dojí. Při tvorbě mléka se organizmus zahřívá sám o sobě, jak se má ale ochladit, když venkovní teplota (na snímku jsou údaje z 27.7. v 16:30) je vyšší než teplota těla! Tepelný stres u vysokoprodukčních dojnic začíná někde nad 22°C,  nad 40°C je už situace kritická! Velmi pěkně to popisuje prof. Chládek (!) a kol., v práci "Dopady tepelného stresu u dojnic" (.pdf 2660kB), kde mimo jiné porovnává různé stáje a množstvím fotografií ilustruje chování krav za vysokých teplot. O tomto bylo psáno i v jednom z minulých článků.

    Co s tím můžeme dělat? V podstatě nic moc, jen větrat, větrat, větrat! Teď se teprve projevuje vliv "otevřené stáje", zejména, že jsme si nenechali instalovat na jednu z dlouhých stěn protiprůvanové sítě. Ty totiž zadrží až 80% proudícího vzduchu, což právě nyní nepotřebujeme. V zimě se místo nich pověsí jen plachty.  Zdá se, že funguje i větrací štěrbina ve střeše, i když měla být po celé délce stáje, hodně pomáhá také izolovaná střecha bez prosvětlovacích pásů. Jediný pás z průsvitné krytiny je jen nad krmným stolem v nové přístavbě krmiště (dobrý nápad, pane Stupko!), ten jsme navíc odstínili sítěmi, co měly původně maskovat tanky (viz foto). Inspiraci jsme si vzali u kolegů ze firmy Agrobos Slatina u Kladna. Nikdo nemá rád, když mu při obědě na záda praží slunce! Svůj vliv má umístění střech přístavků nad stávající stavbu (viz detail), neprojely by tam totiž traktory. Divně to vypadá, ale větrá to výborně. Tomu se říká z nouze cnost! 

   Vysoké teploty neprospívají ani rostlinám, dokonce i kukuřice, která horko a sucho snáší nejlépe, svinuje listy, aby omezila výpar. Řepka a obilí nuceně dozrávají, dohání se tak sice zpoždění ve vegetaci způsobené deštivým a chladným květnem a červnem, je to však na úkor výnosu, zrnka a semena zasychají, budou mnohem drobnější. Žádné rekordy se u nás nečekají. Tam, kde už mají sklizeno, se sucho zase až tak neprojevilo, úroda byla velice slušná, takže výkupní ceny naopak prudce klesají. Pro nás to znamená nejhorší možnou kombinaci, nízké ceny a nižší výnos. Zatím jsme sklidili ozimý ječmen, pšenice sice vypadá, že je zralá (viz foto), chvíli ale ještě potřebuje. Totéž platí u řepky, zdá se tedy, že nebudeme vidět, co dřív. Lze jen doufat, že nepřijde nějaká pohroma, meteorologové předpovídají totiž na začátek týdne studenou frontu s bouřkami a kroupami. Naštěstí jsme stačili sklidit druhé seče jetelotrav (viz fotogalerie), zdá se, že krmiva by mohlo být letos dostatek, ale o prognózách tu už napsáno článků ....

novější článek starší článek