Stopy zimy

13.01.2015 17:13

    "Venku je jako v Africe", říká dnes ráno kolegyně, ale nemyslí tím asi takové horko, spíše jí východní obzor připomněl fotografii ilustrující safari někde v Keni. Vedro vážně není, naopak po včerejší sněhové nadílce, a pak zase oblevě,  lehce přituhlo, dalo by se "ulovit" pár snímků a podívat se, jaké stopy zanechala dosavadní zima - nezima na našich polích.

    A něco najít lze. Třeba spasené rostliny řepky (obr. vlevo) se přehlédnout nedají, není nutno ani moc bádat, kdo zanechal otisky kopýtek ve sněhu, když v lese mizí stádečko srnek. Zatím ale nijak velké škody nepáchají. To obyvatelé nor na fotografii vpravo jsou jiná třída. Kde se objevuje čerstvá hlína, tam určitě bydlí nějaký ten hraboš polní, který samozřejmě žere, žere a žere. Naštěstí sníh a jeho následné tání jim vadí, jejich populace nebyla ani na podzim u nás nijak vysoká (kritické číslo je 200 obývaných nor na hektar), dost je totiž stačí likvidovat i jejich predátoři. Větší škody je vidět v teplejších oblastech, například u kolegů v Sebranicích, kde již mají tito hlodavci vyžraná velká kola v pšenicích. Naše ozimy zatím nijak napadeny nejsou, jak je viděn na snímku z "Milenek"níže.  

    Všechny plochy samozřejmě nemohly být prohlédnuty za těch pár hodin, ale i z těch nemnoha "prochozených" polí (vybírány byly přednostně ty potenciálně problematické) je znát, že průběh zimy nečiní zasetým plodinám větší potíže, řepka i ozimé obiloviny jsou ve slušném stavu. A pokud se počasí nezblázní, neměly by být nijak vážně ohroženy. Zvláštní kapitolou jsou ovšem divočáci a jejich řádění, to je ale na samostatný článek.     

novější článek starší článek