Noční život krav

17.05.2014 23:53

    Je asi hodina po půlnoci, zvoní telefon, na displeji se objevuje Zábludov. "Pro přehrání zprávy stiskněte jedničku", sdělí rozespalému majiteli jeho přístroj. "Kráva byla několikrát za sebou neúspěšně dojena", pokračuje v mobilu hlas nezúčastněně. Nešťastník v polospánku na sebe něco navleče, chvíli hledá klíče od auta, a pak vyráží směr kravín doufaje, že to bude jen nějaká prkotina, jako třeba zapletené strukové násadce. Ale tolik štěstí samozřejmě nemá, nějaká bestie na nich ukopla hadičky, sponky jsou kdoví kde, jiné v krabici nemůže najít. Proklínajíc kolegu, že je u Marečka nekoupil, nakonec přece jen nějaké objeví a s polohlasným klením hadičky nasadí a dotáhne. První kráva čekající před robotem se natlačí do "klece", vemeno je rychle očištěno a kupodivu bez větších problémů se na struky přisají automaticky ty zpropadené násadce. "Už to dojí", oddychne si příležitostný opravář, a protože ještě obvykle chvíli čeká, jestli i další dojení bude v pořádku,  jde ve stáji obhlédnout noční život krav.

    Ještě nedávno se zabavil tím, že vzal hrablo na sníh a přihrnul kravkám žrádlo. Nyní už tu též práci dělá každou hodinu Lely Juno, robotek připomínající R2-D2 z Hvězdných válek (až na tu barvu, samozřejmě), dnes ale nějak stávkuje, nepodařilo se mu zajet k nabíječce. Ještěže se dá ovládat i ručně, chvíli sice obsluze trvá, než na to přijde, naštěstí jej výrobce udělal blbuvzdorný. Ihned jak se znovu rozjede (viz foto), se objevují u krmného stolu další strávnice, hlad mají pořád. 

    Většina krav sice odpočívá, ale přesto jich je spousta na nohou. Stojí hlavně ve frontě na dojení, jak se zbaví své "přítěže", jdou se napít, a pak třeba něco zakousnout. Možná ta jejich noční aktivita vypadá podivně, ale zdá se, že holkám nevadí. Mají svůj rozvrh, nikdo je nikam nehoní, jen kdyby nebylo té tlačenice před robotem! Nelze se divit, že jsou trochu nervózní, když je porucha.

     Ve stáji je jinak celkem klidno, světla ozařují jen prostor před roboty, jinak tu vládne příšeří, lehce načervenalé od orientačních úsporných lamp. Jedině v případě, že do samostatného boxu jsou umístěny krávy těsně před otelením, svítí se více i tam, aby instalované kamery dávaly lepší obraz. Stačí se potom doma podívat na počítač a člověk vidí, jestli náhodou není nový přírůstek do stáda už na cestě. (Na fotografii úplně nahoře a vpravo je monentálně nejmladší jalovička chovu  pár hodin po porodu.) Vůbec takový kamerový systém je dobrá věc, hlídá nejen vnitřek stáje, ale i venkovní prostory, pořizuje samozřejmě i záznam. Co asi na takové šmírování svého nočního života ve stylu "Velkého bratra" říkají krávy? Pravděpodobně je jim to jedno, protože se v žádném případě nepředvádí, jako to v podobných situacích dělají lidé účastnící se přitroublých reality show! 

    Oba roboty dojí, Juno vyjel na další "misi", je čas jít spát. Tak se holky mějte a už mě nebuďte!  

novější článek starší článek