A co vaše krávy,

20.11.2017 18:42

 dojí, dojí?  Občas dostaneme i takovou, na první poslech lehce stupidní otázku, spíše  ale jen řečnický obrat ve stylu: "Jak vám dupou králíci?" Tazatel v podstatě nechce nic vědět o našich problémech s krmením, vodou, technikou, dodavateli, mlékárnou a úředníky všeho druhu, takže je zásadní chybou pokračovat v hovoru na toto téma, maximálně si lze postěžovat na "ty z Bruselu". Poslední dobou ale v souvislosti s "máselnou krizí" obvykle následuje ještě dotaz na cenu mléka  nebo spíš konstatování, že "si musíme teď pěkně nahrabat." Je zbytečné vysvětlovat, že zemědělci nejsou ti, co si mohou diktovat ceny, že na vysokých cenách toho "nezdravého" tuku vydělává úplně někdo jiný. Pokud to ale někoho zajímá, nemusí moc číst, stačí shlédnout pár grafů.

    Hned ten první ukazuje vztah mezi cenou másla (Kč/250 g) a výkupní cenou mléka (Kč/l bez DPH) během posledních 12 měsíců.  Pro srovnání není až tak rozhodující, jakých hodnot dosahovaly (pro nás samozřejmě cena mléka důležitá je), ale postupně se zvyšující rozdíl mezi nimi. 

     Ještě lépe je to vidět v grafu druhém zachycujícím téměř celých 10 let, kde je pohyb cen zobrazen v procentech, přičemž jako základ (100%) je vzata výkupní cena mléka (5,35 Kč) a cena másla (23,24 Kč!) v roce 2009, v době tzv. "první mléčné krize". Lze vysledovat, že zhruba do roku 2014 kopírovala cena másla cenu mléka (nebo naopak?), od roku 2015 se máslo se "utrhlo", a letos se úplně "zbláznilo". Pochopit můžeme zpracovatele i obchodníky, že se chtějí svézt na vlně zvýšené poptávky po této potravině ve světě, zapomenout jim ale nemůžeme, že nám producentům z toho dají jen pár drobečků. Tuto tendenci potvrzuje graf třetí - zdroj UZEI, sborník z koference "Ekonomika zemědělských komodit a podniků v evropském srovnání", Praha, listopad 2017. 

  Ten porovnává tzv. CZV mléka (cenu zemědělských výrobců) ve vybraných státech EU od ledna 2015 do června 2017. Za povšimnutí zejména stojí, že v době "druhé mléčné krize" , červen 2016,  jsou ve většině zemí ceny podobně nízké. Když se ale světový trh trochu zmátoří, většina čar v grafu se pěkně zvedá, jen ta žlutá  je nějaká líná! A to není zachyceno "máslové šílenství"  druhého pololetí roku letošního. Když zaostříme, nebo si graf zvětšíme, zjistíme, že my jsme ti žlutí!

     Zpět ze světa k nám na zapadlý venkov. Musíme si přiznat, že naše mléko, co do obsahu tuku, nebylo od léta právě na výši, ale to tak bývá každý rok. Výkupní cena se také od této složky odvíjí a náš odběratel začal na ni klást najednou větší důraz. Co ale horšího, "měnil pravidla až po zápase", protože nejdřív celý měsíc dodáváme mléko, abychom se začátkem toho příštího dozvěděli, kolik za něj dostaneme. A pak jsme "příjemně" překvapeni. Dá se za takových podmímek hospodařit?

novější článek starší článek