Pořádné horko

29.06.2016 17:35

    ovládlo na pár dnů po slunovratu celé Česko, na mnoha místech padaly teplotní rekordy,  ideální čas pro sušení sena.  Krávy na Hlubokém (viz foto) by pravděpodobně ocenily spíše počasí chladnější, nemusely by pak tolik pít, ale to seno je určeno hlavně pro ně! Navíc na posečených plochách může (až zase zaprší) začít znovu obrůstat tráva pro jejich následnou pastvu. Dosavadní průběh počasí moc senoseči nepřál, měli jsme sice posečených pár hektarů určených původně do senáží, nakonec jsme ten "materiál" jen svezli na hromadu, postupně se bude přidávat do hnoje, na krmení se  nehodil.

    A tak v úterý odpoledne bylo možno nad  "Květůvkem" spatřit žací lišty a po intenzivním obracení se už za 48 hodin nahrabalo a odvezlo pár (tj. dva) sběracích vozů sena. (Fotografie nahoře a dole.)

    Hlavní nápor přišel až v pátek a v sobotu. Nejen ten teplotní, třebaže odpoledne šplhala rtuť nad třicítku, ale hlavně pracovní. Seno bylo už natolik suché, že se dalo lisovat, z těch svažitějších pozemků se ale muselo svézt sběracím vozem, takže velký i malý nahrabovač měly "plné rotory práce". Balíky z lisu padaly celkem rychle, ale "dálková" přeprava volného sena až do Zábludova (v ostatních senících je ještě loňská zásoba) práci zdržovala. Přesto se téměř celá posečená plocha sklidila dřív, než přišla noční ohlášená přeháňka. 

    Za pár dnů se podařilo i zbývajících několik "fůrek" odvézt, i balíky se pomalu stěhovaly pod střechu. Ale zatímco autor článku se chystá (jak jinak) do teplých krajin na dovolenou, stále velká většina trav čeká ještě na kosu.

novější článek starší článek