Bleskovka

15.05.2016 20:48

      Bleskovka je prý druh petrolejové lampy, také webová stránka na měření rychlosti internetu, slangově hlava bez vlasového porostu nebo něco podobně lesklého. Obvykle se tím ale myslí rychlá překvapivá akce, případně krátká aktuální zpráva. To by měl být případ tohoto článku, i když není tak úplně "horký", rozsahem nevelký bude určitě. Jen jeho sepsání bude trvat autorovi určitě mnohem déle než práce, kterou popisuje!

   O co vlastně šlo? Vyrobit co nejdříve na jaře krmení, které nám od loňska chybí. Nebyli jsme v tom sami, proto tentokrát mnohem více zemědělců zaselo ozimé žito nebo jeho směs s luskovinou (my třeba s  vikví), aby je začátkem května sklidili do senáže. Hned poté se ještě zaseje velmi raný hybrid kukuřice na siláž. Obvykle tento postup volí "bioplynaři", kromě dvojí sklizně získají ještě prostor, kam vozit digestát. Praktikují to např. kolegové z Lysic (viz foto výše -14.5. 2015).

     Porost se celkem slušně vyvíjel, nebyl přehnaně hnojen ("ať to není samý dusičnan", obával se kolega zootechnik), přesto v něm vikev bylo vidět málo, hybridní žito ji dost potlačilo. Chladný až mrazivý konec dubna růst trochu zpomalil, ale bylo jasné, že s prvním oteplením začne klas vystrkovat osiny. Z hlediska výživářského by se mělo sklízet o něco dříve, ale my jsme potřebovali i nějaký objem. Zbývá Ještě zajistit řezačku a "vakovač" (správně plnící lis) na dané datum a určit čas sečení.

   Pak už to šlo ráz naráz. V pondělí před polednem vyjel traktor ze žací lištou (foto úplně nahoře), následující den pak řezačka. Během několika hodin bylo vše odvezeno a uskladněno ve vaku. Ještě navečer se strniště začalo orat, nazítří ráno se pole připravilo a kolegové z LEDEKA zaseli kukuřici. Proč ten spěch? Mělo spadnout až 20 mm srážek!

    Bohužel, soudruzi z Norska někde udělali chybu (viz meteogram z 11.V.), zapršelo totiž jen neznatelně (2 mm) až v pátek navečer, osivo kukuřice nadále leží v prachu. Granulky ledku, kterým jsme přihnojili obilniny a mák v domění, že jej voda pěkně rozpustí a dopraví dusík ke kořenům rostlin, jsou téměř netknuty. Žádný větší příděl vody zatím nehrozí, zase se budeme "stresovat", jestli naroste dostatek jetelotrav na senáže a jestli kukuřici nezničí divočáci. 

   A nějaké "bleskové" poučení na závěr? Ať děláte, co děláte, příroda vás vždycky přečůrá!

novější článek starší článek